Chińskie smaki na warsztatach kulinarnych

Potrawy chińskie

 

Po daniach kuchni polskiej i ukraińskiej skierowaliśmy swoją uwagę ku odległej wschodniej krainie – Chiny. Wyraźny, pikantny smak złamany przepysznym słodkim sosem przypadł do gustu nie tylko uczestnikom warsztatów ale również nauczycielom.

Ciekawym doświadczeniem było badanie różnych mąk, ich rodzajów (glutenowe i bezglutenowe), pochodzenia, właściwości technologicznych i odżywczych. Dokonaliśmy wypłukania glutenu z mąki pszennej, będącego spoiwem wielu wyrobów cukierniczych i piekarniczych. Będącego też powodem niektórych problemów z układem pokarmowym.

Opiekun koła: A. Rzepniewska-Kużel

 

#LaboratoriaPrzyszłości #LaboratoriaPrzyszlosci

Szkoła Podstawowa Nr 5

im. Władysława Broniewskiego

w Białymstoku

15-021 Białystok

ul. Kamienna 15

e-mail: sp5@um.bialystok.pl

Dyrektor:
Agnieszka Sasinowska


Wicedyrektor:
Agnieszka Bielska


Inspektor Ochrony Danych:

Weronika Małaszewicz

e-mail: iod.szkoly@um.bialystok.pl

Powrót na początek strony