Kulinarnie w listopadzie w ramach programu Laboratoria Przyszłości

Gotujemy po ukraińsku

 

Miesiąc listopad, był szczególnym czasem integracji uczniów naszej szkoły z uczniami pochodzącymi z Ukrainy. Dzieci poznały swoje kultury, dosłownie „od kuchni”. Przygotowując się na „Dzień ukraiński”, z wykorzystaniem sprzętu z programu „Laboratoria przyszłości”, uczniowie wykonywali potrawy ukraińskie, tj. werhuny oraz varenyky. Na wstępie dostrzeżone zostały kulinarne polsko - ukraińskie podobieństwa , wynikające z wspólnego słowiańskiego pochodzenia. Werhuny - ukraińskie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki. To nic innego jak polskie faworki, chrusty. Varenyky - narodowa ukraińska potrawa - pierogi z nadzieniem z gotowanych ziemniaków i koperku lub kaszy. Kojarzone przez niektórych z ruskimi pierogami, w wydaniu bez sera. Dzięki pomocy naszych ukraińskich uczennic, potrawy oddały prawdziwą nutę ukraińskiej kuchni. :) Zaś wyrabianie ciasta na pierogi trzema sposobami, wzbogaciło kulinarne umiejętności naszych uczniów.

Opiekun koła: A. Rzepniewska-Kużel 

#LaboratoriaPrzyszłości #LaboratoriaPrzyszlosci #Warsztaty kulinarne

Szkoła Podstawowa Nr 5

im. Władysława Broniewskiego

w Białymstoku

15-021 Białystok

ul. Kamienna 15

e-mail: sp5@um.bialystok.pl

Dyrektor:
Agnieszka Sasinowska


Wicedyrektor:
Agnieszka Bielska


Inspektor Ochrony Danych:

Weronika Małaszewicz

e-mail: iod.szkoly@um.bialystok.pl

Powrót na początek strony