Kulinarnie w listopadzie w ramach programu Laboratoria Przyszłości
Miesiąc listopad, był szczególnym czasem integracji uczniów naszej szkoły z uczniami pochodzącymi z Ukrainy. Dzieci poznały swoje kultury, dosłownie „od kuchni”. Przygotowując się na „Dzień ukraiński”, z wykorzystaniem sprzętu z programu „Laboratoria przyszłości”, uczniowie wykonywali potrawy ukraińskie, tj. werhuny oraz varenyky. Na wstępie dostrzeżone zostały kulinarne polsko - ukraińskie podobieństwa , wynikające z wspólnego słowiańskiego pochodzenia. Werhuny - ukraińskie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki. To nic innego jak polskie faworki, chrusty. Varenyky - narodowa ukraińska potrawa - pierogi z nadzieniem z gotowanych ziemniaków i koperku lub kaszy. Kojarzone przez niektórych z ruskimi pierogami, w wydaniu bez sera. Dzięki pomocy naszych ukraińskich uczennic, potrawy oddały prawdziwą nutę ukraińskiej kuchni. :) Zaś wyrabianie ciasta na pierogi trzema sposobami, wzbogaciło kulinarne umiejętności naszych uczniów.
Opiekun koła: A. Rzepniewska-Kużel
#LaboratoriaPrzyszłości #LaboratoriaPrzyszlosci #Warsztaty kulinarne